Do sada se znalo da neki mikroorganizmi mogu jesti viruse. Međutim, smatralo se da ne postoje oni koji mogu preživjeti samo na ‘virusnoj dijeti’. Nova studija pokazuje da to nije tako.

Istraživački tim Sveučilišta Nebraska-Lincoln predvođen Johnom DeLongom otkrio je mikroorganizam koja može živjeti apsorbirajući samo viruse, što je čini “virovorom”.

Kako je objasnio DeLong, virusi moraju biti vrlo hranjivi zbog svoje strukture, pa mora postojati netko tko ih je naučio jesti.

“Sastoje se od stvarno dobrih stvari: nukleinskih kiselina, puno dušika i fosfora”, rekao je DeLong u intervjuu znanstvenom časopisu. “Sve bi ih trebalo htjeti jesti… Toliko stvari će pojesti sve čega se dočepa. Sigurno bi netko naučio kako jesti ove stvarno dobre sirovine.”

Kako bi testirali hipotezu, DeLong i tim prikupili su uzorke vode s ulice, izolirali različite mikrobe i dodali im kloroviruse – stanovnike sirove vode koji inficiraju zelene alge.

Nakon toga se pokazalo da je bez ikakvog drugog izvora hrane osim virusa, populacija infuzorije Halteria porasla 15 puta u dva dana, a razina klorovirusa u vodi pala je 100 puta. U kontrolnim uzorcima, gdje nije bilo virusa, populacija Halterije nije uopće rasla.

U sljedećem eksperimentu klorovirus je obojan fluorescentnom bojom i nakon nekog vremena i infuzorija je počela svijetliti. To je potvrdilo da se hranila virusima.

Matematički izračuni omjera rasta Halterije i pada klorovirusa također nisu pokazali značajne distorzije, dodatno potvrđujući teoriju.

“Zvao sam svoje koautore: ‘Narasli su! Uspjeli smo!”, nastavio je DeLong. “Oduševljen sam što prvi put mogu vidjeti nešto tako fundamentalno.”

U budućnosti tim planira pratiti ovaj fenomen u divljini i istražiti njegov utjecaj na prehrambene lance i evolucijski proces.