Neobičan protein, pronađen u stanicama ljudske kože te drugih toplokrvnih sisavaca, ima molekularnu strukturu sličnu zmijskom otrovu, ali ne tako ubojitu za ljude.

Molekularni biolozi s moskovskog Državnog sveučilišta i Ruske znanstvene akademije, otkrili su proteine koji bi mogli pomoći u zaustavljanju rasta tumora.

Iako su strukturalno slični otrovima zmija, koji blokiraju prijenos živčanih impulsa, ovi proteini zvani SLURP-ovi, ne djeluju na živčani sustav, već općenito na stanice kojima ubrzavaju ili usporavaju rast, piše Sputnik.

Učinkovitost proteina SLURP-1 i SLURP-2 testirani su na umjetno uzgojenim stanicama kože, dojki, pluća i rektuma. Pokazalo se kako su oba proteina znakovito usporila rast gotovo svih tipova tumora, blokirajući rad posebnih receptora na površini stanica, što je dovelo do njihovog razdvajanja.

Otkriveno je i kako je dan nakon tretmana došlo do pada broja tumorskih stanica od 40 do 70 posto, u odnosu na kontrolne primjerke.

Ubrizgavanje velikih količina SLURP-a 1 i SLURP-a 2 u stanice dovelo je i do proizvodnje istih tih molekula u samim stanicama, što je uzrokovalo lančanu reakciju i konačno uništavanje tumorskih stanica.

Prema biolozima, istraživanje nije dovršeno te se još mora dodatno utvrditi kako točno ovi proteini uništavaju tumor te kakve učinke imaju na ljudsko tijelo.