Znanstvenici razvili želatinske mini-robote koji putuju kroz ljudsko tijelo, liječe, vrše dijagnoze

Znanstvenici su razvili minijaturne želatinozne robote koji mogu puzati kroz ljudsko tijelo kako bi isporučili lijekove ili dijagnosticirali bolesti.

“Gelbot” pokreće tek nešto više od temperaturnih promjena, a njegov inovativni dizajn, koji nalikuje crvu, jedan je od koncepata koji najviše obećavaju u području mekane robotike, prema Jill Rosen sa Sveučilišta John Hopkins.

“Čini se vrlo jednostavno, ali ovo je objekt koji se kreće bez baterija, bez ožičenja, bez vanjskog napajanja bilo koje vrste – samo na bubrenju i skupljanju gela”, rekao je David Gracias, profesor na Odjelu za kemijsku i biomolekularnu Inženjerstvo na Sveučilištu Johns Hopkins i viši voditelj projekta.

“Naša studija pokazuje kako manipulacija oblikom, dimenzijama i strukturom gelova može podesiti morfologiju da utjelovi neku vrstu inteligencije za kretanje.”

3D printani robot, koji je napravljen od želatine, namijenjen je zamjeni tableta ili intravenoznih injekcija koje bi mogle izazvati problematične nuspojave.

Prototip je najavljen u časopisu Science Robotics, 14. prosinca.

U usporedbi s većinom robota koji su izrađeni od tvrdih materijala poput metala ili plastike, revolucionarni “gelbot” sastoji se od inovativnog gela na bazi vode koji na dojam podsjeća na gumeni bonbon, što ga čini prikladnijim za njegovu zadaću.

Tim iz John Hopkinsa rekao je da gelovi mogu “nabubriti ili se skupiti” kao odgovor na temperaturu, kako bi se mogli koristiti za “stvaranje pametnih struktura”, te su uspjeli pokazati kako mogu pomicati robote naprijed i nazad na ravnim površinama i manevrirajte njima u određenim smjerovima, uz valovito kretanje poput valova.

Gracias zamišlja medicinske uređaje koji puze kroz tijelo pacijenta kako bi izravno dostavili lijek tumoru, krvnom ugrušku ili infekciji, a da pritom ne ometaju zdravo tkivo.

Za razliku od progutanih tableta ili ubrizganih tekućina, koje imaju vremenski odgođen učinak, maleni robot mogao bi zadržati dozu lijeka i odmah je ubrizgati kada dosegne cilj.

Istraživači predviđaju da će “gelbot” revolucionirati način na koji liječnici pregledavaju svoje pacijente radeći kao minimalno invazivni uređaji koji pomažu u dijagnozi i liječenju.

Gracias također planira programirati robote da puze kao odgovor na varijacije u ljudskim biomarkerima i biokemikalijama te testirati druge dizajne inspirirane crvima i morskim organizmima, zajedno s dodavanjem kamera i senzora njihovim tijelima.

Nadalje planira koristiti “gelbot” u druge svrhe kao što je istraživanje mora ili za patroliranje i praćenje površine oceana u borbi protiv onečišćenja mora.