Znanstvenici u Brazilu, drugom najvećem potrošaču kokaina u svijetu, najavili su razvoj inovativnog novog tretmana za ovisnost o drogi.

Nazvano “Calixcoca”, testno cjepivo, koje je pokazalo obećavajuće rezultate u ispitivanjima na životinjama, pokreće imunološki odgovor koji blokira kokain i crack da dođu do mozga, za što se istraživači nadaju da će pomoći korisnicima da prekinu krug ovisnosti.

Ako liječenje dobije regulatorno odobrenje, to će biti prvi put da se ovisnost o kokainu liječi cjepivom, rekao je psihijatar Frederico Garcia, koordina tor tima koji je razvio liječenje na Federalnom sveučilištu Minas Gerais.

Projekt je prošlog tjedna osvojio glavnu nagradu — 500.000 eura — na dodjeli nagrada Euro Health Innovation za latinoameričku medicinu, koju sponzorira farmaceutska tvrtka Eurofarma.

Cjepivo djeluje tako da potiče imunološki sustav pacijenata da proizvodi antitijela koja se vežu na molekule kokaina u krvotoku, čineći ih prevelikima da bi mogli proći u mezolimbički sustav mozga ili “centar za nagrađivanje”, gdje lijek inače stimulira lučenje visoke razine dopamina.

Slična su istraživanja provedena u Sjedinjenim Državama – najvećem svjetskom potrošaču kokaina, prema Uredu Ujedinjenih naroda za droge i kriminal. Ali su zastali kada klinička ispitivanja nisu pokazala dovoljne rezultate.

Calixcoca se do sada pokazala učinkovitom u testiranju na životinjama, proizvodeći značajne razine antitijela protiv kokaina i nekoliko nuspojava.

Također je štitio fetuse štakora od kokaina, otkrili su istraživači, sugerirajući da bi se mogao koristiti kod ljudi za zaštitu nerođenih beba trudnih ovisnica.

Cjepivo sada ulazi u završnu fazu ispitivanja: testiranje na ljudima.