Znanstvenici stvorili embrij križanca čovjeka i svinje

Znanstvenici sa Instituta Salk koristili su svinjske i ljudske stanice kako bi stvorili križani embrij, kojeg su kasnije ubacili u maternicu odrasle svinje.

Nakon više pokušaja i eksperimenata, ljudske stanice koje su najbolje odgovarale stanicama svinje, su bile stanice novorođenčadi, zbog svojeg potencijala da se razviju u stanice odrasle osobe, poznate još kao pluripotentne stanice.

Stanice koje su preživjele stvorile su križani embrij, koji je zatim ubačen u maternicu svinje, te se razvijao narednih mjesec dana.

Izpisua Belmonte, voditelj istraživanja, izjavio je: „To nam je bilo dovoljno vremena da otkrijemo kako se ljudske i svinjske stanice mogu kombinirati, bez da zalazimo u etičke dvojbe oko stvaranja odraslog hibrida.

Međutim, i najjače od preživjelih stanice bile su preslabe, stoga će istraživači prionuti ka genetskom inženjeringu svinjskog genoma kako bi bolje prihvatio ljudske stanice.

Znanstvenici se nadaju da će s vremenom biti u stanju u svinjama proizvesti organe koji će biti kompatibilnim sa ljudskima, te adekvatni za korištenje pri transplantacijama.

Izvor: Express