Znanstvenici stvorili umjetni dijamant tvrđi i od prirodnog dijamanta

Kad pričamo o najtvrđem prirodnom materijalu, pričamo o dijamantima, koji osim svojim izvanrednim tehničkim karakteristikama, plijene pažnju i svojom ljepotom.

Dijamanti se koriste u raznim tehnološkim procesima, koriste se za obradu tvrdih materijala poput kamena i čelika. Znanstvenici već duže vremena rade na povećanju čvrstoće i tvrdoće dijamanata u laboratorijskim uvjetima.

Nedavno su australski znanstvenici uspjeli u tome da stvore rijetku vrstu dijamanta koja ima veću tvrdoću i od pravih prirodnih dijamanata.

Ova poboljšana vrsta dijamanta spada u skupinu Lonsdaleite, koja je otkrivena u prirodi na mjestu pada meteorita 1967. godine. Kasnije je otkriveno da se ista vrsta dijamanata može naći i na ostalim mjestima pada meteorita.

Ovaj dijamant je poseban po svom heksagonalnom uzorku rasporeda ugljika, dok većina dijamanata ima rešetkasti uzorak. To čini Lonsdaleite dijamant 58 posto tvrđim od običnog dijamanta.

Znanstvenici su koristili nanotehnologiju za formiranje ovog dijamanta, koristeći vrstu ugljika koji nema definirani oblik, takozvani amorfni ugljik.

Izvor: ValueWalk