Znanstvenici tvrde da možemo udisati kisik kroz guzicu

Objavljeno:

Znanstvenici u Japanu dokazali su da sisavci mogu apsorbirati kisik kroz anus u slučaju hitne medicinske pomoći.

“Rektum ima mrežu finih krvnih žila odmah ispod površine svoje sluznice, što znači da se lijekovi koji se daju kroz anus lako apsorbiraju u krvotok”, objasnio je istraživač Ryo Okabe s Medicinskog i stomatološkog sveučilišta u Tokiju u izjavi. “Ovo nas je natjeralo da se zapitamo može li se i kisik isporučiti u krvotok na isti način.”

Okabe i tim iz TMDU eksperimentirali su s miševima, svinjama i štakorima uskraćujući sisavcima kisik, a zatim im dajući klistire bogate kisikom u tekućem i plinovitom obliku. Obje metode uspjele su uvesti kisik u krvožilni sustav životinja. Uz malu pomoć, sisavci su zapravo disali kroz guzicu.

Istraživanje je djelomično inspirirano saznanjem da neke druge vrste, uključujući vijune, somove, morske krastavce i pauke, mogu apsorbirati kisik kroz svoje stražnje dijelove tijela.

“Ovo je provokativna ideja i oni koji se s njom prvi put susreću izrazit će čuđenje”, napisao je dr. Caleb Kelly, klinički suradnik na Yaleu koji nije uključen u studiju, u kolumni za časopis Med koja je pratila rad japanskih istraživača.

Iako je teško ne nasmijati se pristupu, istraživači kažu da bi alternativni način unošenja kisika u tijelo mogao spasiti živote kada se radi o respiratornom zatajenju.

“Razina arterijske oksigenacije koju osigurava naš ventilacijski sustav, ako se mjeri za primjenu kod ljudi, vjerojatno je dovoljna za liječenje pacijenata s teškim respiratornim zatajenjem, što potencijalno osigurava oksigenaciju koja spašava život”, rekao je koautor Takanori Takebe.

Takebe je upozorio da se potencijalne nuspojave i sigurnosni problemi “trebaju temeljito procijeniti kod ljudi”.

Kelly je dodao da ako metoda, poznata kao Enteralna ventilacija kroz anus (EVA), “u konačnici stigne do jedinice intenzivne njege, to će povjesničari označiti kao ključni znanstveni doprinos.”

Povezani članci

Posljednje objavljeno