Znanstvenici tvrde da pseći izmet predstavlja veliko zagađenje za okoliš

Ostavljeni pseći otpad u prirodnim rezervatima rezultira prekomjernom gnojidbom koja oštećuje ekosustave smanjenjem biološke raznolikosti, tvrdi istraživanje. Također omogućuje nekoliko biljaka da eliminiraju druge i divlje životinje koje se oslanjaju na njihovo postojanje.

Istraživači su u nedjelju objavili svoje nalaze u recenziranom časopisu Ecological Solutions and Evidence. Proučavali su razine dušika i fosfora koje je ostavilo više od 1600 pasa u 500 prirodnih rezervata.

Gledajući četiri rezervata na periferiji Genta u Belgiji, istraživači su procijenili da pseći otpad ostavlja prosječno 11 kg dušika i 5 kg fosfora po hektaru godišnje. To znači da pseći izmet i urin imaju veći utjecaj na okoliš od onečišćenja zraka iz poljoprivrede, industrije i ispušnih plinova automobila.

Unosi atmosferskog dušika iz poljoprivrede, industrije i prometa s pravom dobivaju veliku pažnju politike, ali psi su u tom pogledu potpuno zanemareni“, rekao je glavni istraživač, profesor Pieter De Frenne.

Potencijalno predstavljajući rješenje za utjecaj na okoliš, De Frenne je sugerirao da bi “upravitelji prirodnih rezervata s osjetljivim ekosustavima mogli razmotriti zabranu pasa, što se na nekim mjestima već događa kako bi zaštitili ptice i druge divlje životinje”.

Čak i kada bi se kućnim ljubimcima spriječio ulazak u prirodne rezervate radi zaštite divljih životinja, istraživanja su prethodno pokazala da bi destruktivno visoke razine kemikalija mogle ostati prisutne u zemlji do tri godine.

Studija De Frenne dodaje znanstvenu potporu prethodnom upozorenju britanske dobrotvorne organizacije Plantlife, koja je opisala utjecaj onečišćenja dušikom kao “jednu od najvećih prijetnji našim divljim biljkama, lišajevima i gljivama“, izazivajući zabrinutost oko toga kako se “malo čini da se uhvati u koštac s tim.”