Istraživači iz Grupe za psihodelična istraživanja s Imperijalnog koledža u Londonu, pokazali su kako tvar zvana psilocybin, koja se nalazi u psihodeličnim gljivama, čini ljude manje sklonima autoritativnim stavovima poput fašizma te povezanijima s prirodom

Studija je pokazala da je istraživanje, slično onom koje su američke tajne službe provodile s LSD-om i drugim opijatima, pokazalo kako psilocybin, ima dugoročni utjecaj na promjenju razmišljanja.

Istraživači su svoja istraživanja temeljili na ranijim studijama koje su se također bavile utjecajem pojedinih droga na politička stajališta. Jedna od novijih iz 2017., pokazala je kako je 1487 osoba na LSD-u i „magičnim gljivama“ bilo sklonije uživanju u prirodi te da su se s njom osjećali povezanije. Britanska studija iz 2017. također je pokazala kako je 900 ljudi bilo sklonije liberalizmu pod utjecajem psihodeličnih opijata.

Nova studija provedena je na samo 14 ispitanika, od kojih je 7 bilo pod utjecajem spomenute tvari. Nakon 7-12 mjeseci, ispitanici koji su koristili psilocybin bili su navodno „povezaniji s prirodom“.

Pored navodno manje sklonosti autoritativnim stavovima, ispitanici su navodno pokazivali manje simptoma depresije.