Kad se koronavirus pojavio početkom prošle godine, zdravstveni dužnosnici su se bojali da će pandemija zahvatiti Afriku i ubiti milijune. Iako je još uvijek nejasno kolika će biti konačna šteta od COVID-19, taj katastrofalni scenarij još se nije ostvario na većem dijelu tog kontinenta.

Znanstvenici naglašavaju da je dobivanje točnih podataka o COVID-19, osobito u afričkim zemljama s nejednakim nadzorom, iznimno teško, te upozoravaju da bi se trendovi opadanja pandemije lako mogli preokrenuti.

Ali u Africi se događa nešto misteriozno što zbunjuje znanstvenike, rekao je Wafaa El-Sadr, predsjedavajući globalnog zdravstva na Sveučilištu Columbia. „Afrika nema cjepiva i resurse za borbu protiv COVID-19 koje imaju Europa i SAD, ali čini se da im nekako ide bolje”.

Manje od 6% ljudi u Africi je cijepljeno. WHO je mjesecima opisivao Afriku kao „jednu od najmanje pogođenih regija na svijetu” u svojim tjednim izvješćima o pandemiji.

Neki istraživači kažu da je mlađa populacija kontinenta – prosječna dob je 20 naspram oko 43 godine u zapadnoj Europi – osim njihove niže stope urbanizacije i sklonosti da provode vrijeme na otvorenom, možda poštedjela populaciju od smrtonosnijih posljedica virusa do sada. Nekoliko studija ispituje postoje li druga objašnjenja, uključujući genetske razloge ili možebitno jačanje imuniteta kroz prošlu infekciju parazitskim bolestima poput malarije koja je česta u Africi.

Proteklih mjeseci, koronavirus je pogodio Južnu Afriku i procjenjuje se da je tamo ubio više od 89.000 ljudi, što je daleko najveći broj smrtnih slučajeva na kontinentu. Ali za sada, afričke vlasti, iako priznaju da bi moglo postojati praznine u podacima, ne prijavljuju ogroman broj neočekivanih smrtnih slučajeva koji bi mogli biti povezani s COVID-om. Podaci WHO-a pokazuju da smrtni slučajevi u Africi čine samo 3% ukupnog globalnog broja. Za usporedbu, smrtni slučajevi u Americi i Europi čine 46%, odnosno 29%.

U Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji Afrike, vlada je dosad zabilježila samo 3.000 smrtnih slučajeva među 200 milijuna stanovnika. SAD bilježe toliko smrtnih slučajeva svaka dva ili tri dana.

Utjecaj koronavirusa također je relativno prigušen izvan Afrike u siromašnim zemljama poput Afganistana, gdje su stručnjaci predviđali da će se epidemija usred sukoba koji su u tijeku pokazati katastrofalnim.

Do sada je Afganistan zabilježio oko 7.200 smrtnih slučajeva među svojih 39 milijuna ljudi, iako je malo testiranja provedeno usred sukoba, a stvarni broj slučajeva i smrti nije poznat.