Znanstvenici upozoravaju na moguću katastrofalnu vulkansku erupciju u Italiji

Foto: AP / Salvatore Allegra

Međunarodna skupina znanstvenika upozorila je na katastrofalne posljedice moguće erupcije supervulkana u južnoj Italiji, za koju smatraju da bi mogla biti izazvana takozvanim „vrućim zonama“ koje „hrane vulkan“.

Znanstvenici su odbili predvidjeti kad bi se erupcija na području Campi Flegrei, zapadno od Napulja, mogla dogoditi, no naglasili su da su tokovi magme postali aktivniji u posljednjih nekoliko tjedana.

Campi Flegrei naziv je supervulkana u blizini Napulja koji je bio relativno miran još od osamdesetih godina prošlog stoljeća kad je priljev magme ili nekih drugih tekućina u pliće dijelove vulkana prouzročio seriju manjih potresa.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu uspjeli su točno odrediti lokaciju zone u kojoj se vrući materijali dižu kako bi hranili vulkan.

Supervulkan Campi Flegrei prekriva površinu od 100 kilometara kvadratnih zapadno od Napulja, radi se o golemom polju prepunom kratera iz kojih izlazi lava.

Posljednja erupcija ovog vulkana dogodila se daleke 1538. godine, no to nije bio ni približno katastofalan događaj kao njegova supererupcija unazad 40.000 godina za koju znanstvenici smatraju da je prouzročila takozvanu vulkansku zimu. Pepeo uslijed erupcije prekrio je površinu veću od 1,1 milijun kvadratnih kilometara.

Istraživanje vodi dr. Luca De Siena sa sveučilišta u Aberdeenu, zajedno s kolegama sa sveučilišta u Napulju i Teksasu.

Jedno pitanje koje duže vrijeme muči znanstvenike jest gdje se točno magma nalazi u toj divovskoj kalderi, a naše istraživanje izbacilo je prve pokazatelje vrućih zona ispod grada Pozzuoli, koje se protežu do mora u dubinu od četiri kilometra“, rekao je dr. De Siena.

Autor: Tribun