Znanstvenici uspjeli križati majmuna i čovjeka, a još 2017. križali su svinju, kravu i štakora s ljudskim stanicama

Iako su komunisti u bivšem Sovjetskom savezu željeli križati majmuna i čovjeka, to im nije pošlo za rukom. Međutim, u „demokraciji“ je to uspjelo znanstvenicima koji su se pohvalili križanjem majmuna i čovjeka stvorivši živući zametak, piše časopis Nature.

„Znanstvenici“ su uspjeli ljudske i majmunske stanice spojiti u umjetnoj maternici gdje su tri embrija preživjela 19 dana nakon začeća.

„Ukupna poruka je da je svaki embrij sadržavao ljudske stanice koje su se širile i razlikovale u različitom stupnju“, rekao je Juan Carlos Izpisua Belmonte, razvojni biolog u Centru za biološka istraživanja Salk Institute u Kaliforniji.

Kako tvrdi znanstveni tim, njihova je nada da bi hibrid čovjeka i majmuna – himera – mogao pružiti bolje modele za testiranje lijekova te da bi se mogli koristiti za razvoj ljudskih organa za presađivanje.

Zanimljivo je da su već 2017. godine znanstvenici prijavili razvoj drugih sličnih hibrida. Tako su razvijani svinjski embriji, kralji i štakorski embriji s ljudskim stanicama.

Nova vijest podijelila je razvojne biologe. Neki dovode u pitanje potrebu za takvim pokusima na blisko povezanim primatima – te se životinje vjerojatno neće koristiti kao uzor životinja na način na koji to čine miševi i glodavci. Primati su zaštićeni strožim pravilima istraživačke etike od glodavaca i navodno postoji zabrinutost se da će takav rad vjerojatno potaknuti javno protivljenje.

„Postoje mnogo razumniji eksperimenti na ovom području himera kao izvora organa i tkiva“, kaže Alfonso Martinez Arias, razvojni biolog sa sveučilišta Pompeu Fabra u Barceloni u Španjolskoj. Eksperimenti sa stočnim životinjama, poput svinja i krava, „više obećavaju i ne riskiraju etičke granice“, kaže on. „Postoji čitavo polje organoida, koje se nadamo da mogu ukinuti istraživanja na životinjama.“

Belmonte je zaključno rekao da njegov tim nema namjeru više stvarati slične hibride čovjeka i majmuna. Kako on tvrdi, cilj je bolje razumjeti kako ćelije različitih vrsta međusobno komuniciraju u zametku tijekom razne razvojne faze.

Brojne države, među kojima su SAD, Japan i Velika Britanija, ukinule su ograničenja po pitanju istraživanja ovakvih križanja.