Znanstvenici su uspješno stvorili prvi embrij križanca čovjeka i majmuna, eksperiment je proveden u Kini, gdje su ovakva istraživanja zakonom dozvoljena.

Skupina znanstvenica s američkog instituta Salk i španjolskog sveučilišta UCAM modificirali su majmunski embrij kako bi deaktivirali određene gene koji su neophodni u formiranju organa. Potom su u embrij ubacili ljudske matične stanice, te bi u slučaju da je embrij pušten da se dalje razvija, izrastao u majmuna s ljudskim stanicama.

Sljedeći određene etičke standarde, razvoj embrija je zaustavljen prije nego je uspio razviti središnji živčani sustav.

[do_widget id=text-53]

Estrella Núñez, koja je surađivala na projektu, izjavila je da su rezultati obećavajući, te da je ovaj postupak bio nužan prvi korak za razvoj ljudskih organa kod životinja, koji bi kasnije mogli biti korišteni za transplantacije.

Sličan eksperiment proveo je 2017. godine Juan Carlos Izpisúa, križajući tada ljudske stanice i svinjski embrij, no rezultat je tada bio neuspješan.

Kina je u posljednje vrijeme postala središte za izvođenje ovakvih eksperimenata koji krše određene etičke standarde na zapadu. Kineski znanstvenik prošle je godine objavio da je uspješno modificirao gen blizanaca čime ih je stvorio imune na HIV. No, svaki takav postupak sa sobom nosi određene moguće nuspojave. Tako je kasnije objavljeno da bi zbog toga blizanci mogli imati bitno skraćen životni vijek.

Nedavno su također kineski i američki znanstvenici u suradnji modificirali gene 11 majmuna, čime su majmunima navodno omogućili da im se mozak razvija poput ljudskog.

IZVORRT