Kanadski uzgajivači krava ponosno su objavili da će među prvima u svijetu uzgajati krave s manjom emisijom metana kroz podrigivanje.

Ben Loewith, farmer treće generacije u Lyndenu, Ontario, u lipnju je počeo umjetno osjemenjivati 107 krava i junica sa sjemenom bika koji je bio prvi na tržištu s genetskom osobinom niske razine metana.

“Selektivan uzgoj za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, čini se kao laka pobjeda”, rekao je Loewith.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju mliječnih krava koje ispuštaju manje metana mogao bi pomoći u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog stakleničkog plina, kažu znanstvenici i stručnjaci za stočarsku industriju.

Podrigivanje je najveći izvor emisije metana iz goveda. Semex, genetička tvrtka koja je prodala Loewithu sjeme, rekla je da bi usvajanje svojstva niske razine metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog mliječnog stada za 1,5% godišnje i do 20%-30% do 2050. godine.

Ako se globalno usvoji, uzgoj goveda s niskom emisijom metana mogao bi imati “duboki utjecaj” na globalnoj razini, rekao je Frank Mitloehner, profesor na Sveučilištu California Davis.

Neki dužnosnici mliječne industrije i dalje nisu uvjereni u uzgoj s niskim sadržajem metana, govoreći da bi to moglo dovesti do problema s probavom kod krava.