Mikrob otkriven u vulkanskom vrućem izvoru hrani se ugljičnim dioksidom “nevjerojatnom efikasnošću”, prema znanstvenicima koji su ga pronašli.

Znanstvenici se nadaju da će iskoristiti mikrobe koji su prirodno evoluirali da apsorbiraju CO2 kao učinkovit način uklanjanja stakleničkih plinova iz atmosfere. Zaustavljanje izgaranja fosilnih goriva ključno je za okončanje klimatske krize, tvrde oni, ali većina se znanstvenika slaže da će CO2 također trebati isisati iz zraka kako bi se ograničila buduća šteta.

Novi mikrob, cijanobakterija, otkriven je u rujnu u vulkanskim kanalima blizu talijanskog otoka Vulcano, gdje voda sadrži visoke razine CO2. Istraživači su rekli da je bakterija pretvorila CO2 u biomasu brže od bilo koje druge poznate cijanobakterije.

U veljači je tim također istraživao vruće izvore u Rocky Mountains u Coloradu, SAD, gdje su razine CO2 još više. Ti se rezultati sada analiziraju.

Ideja korištenja bakterija za hvatanje CO2, potencijalno poboljšana genetskim inženjeringom, aktivno je istraživačko područje. Nedavna recenzija sugerira da bi bakterije mogle proizvesti korisne kemikalije, kao i uhvatiti CO2, rekavši: “Korištenje modificiranih bakterija za upravljanje CO2 ima dodatnu korist stvaranja korisnih industrijskih nusproizvoda poput biogoriva, farmaceutskih spojeva i bioplastike.”