Devedesetogodišnjem znanstveniku i dobitniku Nobelove nagrade, američka istraživačka institucija oduzela je počasne titule nakon što je po drugi put izjavio da su rasa i inteligencija međusobno povezane.

James Watson, unatoč tome što je 50 godina radio u laboratoriju Cold Spring Harbor (CSHL), izgubio je počasne titule profesora emeritusa zbog odbijanja povlačenja svojih znanstvenih zaključaka, prenosi.

Godine 2007., Watson je suspendiran sa svih svojih pozicija u laboratoriju nakon što je javno govorio o „nasljedno sumornoj“ budućnosti afričkog kontinenta.

Sve naše socijalne politike temelje se na činjenici da je njihova inteligencija ista kao i naša – dok sva testiranja govore da nije tako,“ izjavio je Watson.

Iako je isprva uputio ispriku za svoj komentar, desetljeće kasnije odlučio je potvrditi svoja stajališta o rasi i inteligenciji.

U prosjeku postoji razlika između crnaca i bijelaca na IQ testovima. Rekao bih da je razlika genetska,“ rekao je Watson u dokumentarcu PBS-a naslovljenom „American Masters: Decoding Watson.

Iz CSHL-a tvrde da njegove tvrdnje navodno nisu poduprte znanstvenim dokazima te da se ograđuju od njih. Kao odgovor na njih oduzeli su mu i počasne titule ističući da njihova institucija „osuđuje korištenje znanosti za opravdavanje predrasuda.

Watson je, zajedno s još dvojicom genetičara, dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju zbog otkrića dvostruke spiralne strukture DNK. Tijekom svog rada u CSHL-u od 1968., bio je i predsjednik tog instituta, gdje je bio aktivan sve do 2007. godine kad je zbog svoje izjave bio primoran otići u mirovinu.

Autor: Ivica Mandekić