Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Facebooka, šokirao je određene skupine izjavom kako negiranje holokausta smatra jako uvredljivim, ali da ne vidi razloga zašto bi o tome bilo zabranjeno pisati na toj društvenoj mreži.

Zuckerberg, koji je inače židovskog porijekla, rekao je u nedavnom intervjuu kako smatra da postoje različite stvari „koje ljudi pogrešno shvaćaju.“ Pritom je dodao kako ne misli da oni to „namjerno“ shvaćaju pogrešno.

Međutim, autorica intervjua tu ga je prekinula te izjavila kako u slučaju negiranja holokausta, takve stvari možda jesu namjerne. No, Zuckerberg i dalje smatra kako unatoč tome ne vidi problem da se o njima raspravlja na Facebooku.

Očekivano, izjava je podigla veliku prašinu, a posebice je gnjevno reagirala organizacija Anti-Defamation League, koja je u službenoj objavi navela da Facebook ima „moralnu i etičku obvezu“ zabraniti ljudima da negiraju holokaust na toj platformi.

Zuckerberg je svoju tvrdnju branio kako „uvredljivi sadržaj“ nije nužno zabranjen osim ako mu je svrha organiziranje napada i nanošenje ozljeda pojedincu ili skupini.

Zbog zakona većine zemalja EU, uključujući i Hrvatsku, javno negiranje holokausta, neovisno o eventualnim materijalnim dokazima, smatra se kaznenim djelom zbog čega ovaj „misaoni zločin“ nosi za sobom kazne i do pet godina zatvora.