Znanstveni “establišment” je od Facebooka zatražio da ukloni razne objave vezane uz Covid-19 za koje se kasnije pokazalo da su “sporne ili istinite”, rekao je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg tijekom ovotjednog podcast intervjua.

U razgovoru s rusko-američkim intervjuerom Lexom Fridmanom u podcastu objavljenom u četvrtak, Zuckerberg je rekao da je nadziranje pokušaja Facebooka da ukloni neistine “stvarno teško”.

“Samo uzmite neke od stvari oko Covida ranije tijekom pandemije”, objasnio je Zuckerberg, “gdje su postojale stvarne zdravstvene implikacije, ali nije bilo vremena da se u potpunosti provjeri hrpa znanstvenih pretpostavki.”

Nastavio je: “Nažalost, mislim da je velik dio establišmenta na tome zavarao hrpu činjenica.”

Zuckerberg je u kolovozu 2021., u intervjuu za CBS tijekom vrhunca pandemije, rekao da Facebook uklanja sadržaj koji platforma smatra “štetnim”, jer krši politiku tvrtke. Također je naveo da je u to vrijeme Facebook uklonio oko 18 milijuna objava za koje se procijenilo da su širile dezinformacije o virusu.

Američki predsjednik Joe Biden bio je među kritičarima Facebooka u ljeto 2021., sugerirajući da je to sredstvo za distribuciju “loših informacija” na društvenim mrežama za koje je rekao da “ubijaju ljude”.

“Nadam se da će Facebook, umjesto da shvati osobno to što nekako kažem da Facebook ubija ljude, učiniti nešto u vezi s dezinformacijama”, rekao je Biden u srpnju 2021.

Međutim, u razgovoru s Fridmanom ovaj tjedan, Zuckerberg je rekao da je “establišment” potaknuo njegovu platformu da podrži razne informacije o Covid-19, ali je također “tražio da se cenzurira hrpa stvari koje su, retrospektivno, na kraju postale diskutabilnije ili istina.”