U intervjuu za srbijanski list Večernje novosti, poznati višegodišnji moralni ucjenjivač i samoprozvani „lovac na naciste“ Efraim Zuroff osvrnuo se na sudjelovanje izraelskih zračnih snaga na proslavi Oluje u Kninu, ali i na „fašističku“ povijest NDH te posebice logor Jasenovac.

I dok je bespotrebno sudjelovanje izraelskih zračnih snaga na proslavi Oluje bilo tek simboličan nastup povodom kupovine 30-godišnjih „letećih kanti“, Zuroff se branio neznanjem o bilo kakvoj „vojnoj“ ili „strateškoj“ suradnji Izraela i Hrvatske.

Pritom je naglasio kako „nije dobra poruka kada avioni izraelskog ratnog zrakoplovstva sudjeluju na događaju iz prošlosti u kojem su protjerane stotine tisuća ljudi iz svojih domova.

Premda je po već ustaljenoj tradiciji intervju prožet standardnom četničkom mitomanijom o „vekovnoj žrtvi Srba“ u Hrvatskoj, analogno praksi samih Židova u Izraelu, Zuroff se uskladio s takvom retorikom te dao i neke bizarne odgovore na bizarna pitanja.“

Između ostalog, jedno od pitanja glasilo je „Je li to signal da se Europa i svijet spremaju oprostiti Hrvatskoj Oluju?“. Zuroff je izjavio da „u ovom trenutku to tako izgleda. Ali nadam se da se to ipak neće dogoditi. Ne bi se ni trebalo, niti smjelo dogoditi.

Sudeći po tome, Oluja je za njega bila „zločinačka“. No, što svijet zna o Oluji, teško je suditi ikome.

Dakako, Zuroff nije zaboravio spomenuti ustaštvo i NDH, ironično zanemarujući i samu aktivnu židovsku ulogu u vodećim kadrovima te povijesne tvorevine, posebice među generalima tadašnje vojske.

No, Zuroff je inzistirao i na prijekoj potrebi snimanja dokumentarnog filma o Jasenovcu, namijenjenog „širokim masama Zapada“ koje još uvijek ne znaju mnogo o tom logoru i navodnim zločinima koji su tamo vršeni.

Ipak, preskočimo epopeju o političko-ideološkoj orijentaciji vodstva NDH i povijesti Jasenovca, vratimo se u sadašnjost i zapitajmo se kako to da jedan eminentni povjesničar nikada ne spominje trenutnu vlast svoje vlastite zemlje kada su u pitanju rasizam, etničko čišćenje, vjerski progoni i deportacije?!

Izrael desetljećima, a i dan danas sustavno provodi politiku rasne, vjerske i nacionalne segregacije u najotvorenijem obliku, paradoksalno braneći istu tvrdnjom kako je navodno „židovski narod“ ugrožen u državi nastaloj na tuđem teritoriju kojeg se prisvojilo na račun „povijesne“ knjige zvane Stari zavjet!

Tome svjedoči i činjenica da je upravo vlast te države nedavno usvojila zakon kojim je Izrael i službeno proglasila „isključivo židovskom državom“ te ozakonila daljnje širenje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali te sustavno etničko čišćenje Palestinaca.

Apsurdi modernog doba iz dana u dan sve su veći, a logika, zdrav razum i prije svega poštenje i moral sasvim su strani pojmovi kada se licemjerno i dvolično pljuje u tuđe dvorište dok u vlastitom istovremeno sve vrvi od smeća.

Zuroff je poznat kao revni kritičar Hrvatske po pitanju ustaštva i naše povijesti, ali čini se da on, kao i mnogi drugi, nema nakanu izaći iz domene svoje profesije i pogledati u sadašnjost, a kamoli budućnost. Još je teže pritom očekivati da se kao stanovnik Izraela pozabavi židovskim supremacizmom i hiper-semitizmom vlastitih vlasti, u zemlji koju cijeli svijet nijemo promatra u sustavnom kršenju svih mogućih ljudskih prava dijela njezinih stanovnika.