U utorak je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija o bivšem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i predavanje o njegovom životu i djelovanju.

Konferencija u Europskom parlamentu pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade” naišla je na kritike predstavnika srpskih vlasti, ali također i nekih poznatih židovskih predstavnika, poput Efraim Zuroffa, famoznog ravnatelja Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, kojem je Stepinac od ranije trn u oku.

„Stepinac, koji je podržavao NDH i vođu njezinih masovnih ubojica Antu Pavelića, koji je odgovoran za pokretanje triju genocida – nad Srbima, Židovima i Romima, zaslužuje da se o njemu govori loše, a ne da ga se hvali”, rekao je Zuroff za srpske medije.

Oglasili su se i neki izraelski mediji, pa je tako Ronen Shnidman u The Times of Israel objavio članak pod nazivom „Za EU: Zaustavite rehabilitaciju kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata“

„Institucije Europske unije nastale su kao izravna reakcija na fašizam i štetu koju je on nanio kontinentu i europskoj civilizaciji. Korištenje ovih institucija za rehabilitaciju fašističkih kolaboracionista je izvrtanje njihove svrhe“, požalio se Shnidman.

„Postoje mjesta za raspravu o životu i djelovanju Alojzija Stepinca. No, slaviti ga kao besramnog uzora ljudskih prava ili uzora vjere u Europskom parlamentu je groteskno i uvreda za sjećanje na sve koji su patili ili stradali pod režimom koji je podržavao“, zaključuje izraelski novinar.

Konferenciju u Europskom parlamentu organizirala je Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica Europske pučke stranke desnog centra. Zovko je tijekom manifestacije nastojao pozicionirati Stepinca kao pravednika i njegovu komemoraciju kao dio kulture sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Autor: Ivica Mandekić