Novozelandska carinska agencija otpustila 9 djelatnika jer su odbili cijepljenje

Novozelandska carinska agencija otpustila je devet zaposlenika koji su odbili cijepljenje protiv Covida-19. Svi radnici na granici morali su se cijepiti do kraja travnja.

U veljači je premijerka Jacinda Ardern rekla da njezina vlada neće učiniti cjepiva obveznim za radnike na „prvim linijama“, među koje spadaju i djelatnici graničnih službi. Ardern je također rekla da će oni koji su odbili cijepljenje biti prebačeni na mjesta koja ne zahtijevaju puno kontakta s drugima.

Devetero zaposlenika bilo je zaposleno na određeno vrijeme na pomorskoj granici, a The Guardian je izvijestio da im nisu dostupne druge pozicije. Zamjenica izvršnog direktora Carine za ljude i radne sposobnosti Jacinda Funnell izjavila je da se za njih nije moglo pronaći drugo radno mjesto.

„Žao nam je što su ti pojedinci morali napustiti posao i razumiju kako je ovo za njih teška situacija“, rekla je u izjavi Funnell.

Funnell je dodala da je 95 posto carinskih radnika na primilo prvu dozu cjepiva, dok je 85 posto primilo obje doze.

Naredbom Ministarstva zdravstva zemlje koja se zahtijeva prema Zakonu o odgovoru javnog zdravstva na Covid-19 propisana je zakonska obveza da se svi koji su raspoređeni na granicama cijepe prije 1. svibnja. Prema Funnell postoje ograničene pozicije za ljude koji su do sada odbili cijepljenje.

U travnju su novozelandske obrambene snage navodno zaprijetile otkazom zaposlenicima koji se nisu htjeli cijepiti protiv Covid-19.