Poveznica: NATO-ve baze, ISIS-ovi trening kampovi i trgovina drogom na Kosovu

Objavljeno:

Arhivska fotografija (Foto: REUTERS / IBRAHEEM ABU MUSTAFA)

Pet ISIS-ovih kampova za obuku terorista nalazi se na jugu Europe, a jedan od njih tek je za kratko pješačenje udaljen od najveće američke vojne baze izvan SAD-a. Mjesto? Kosovo. Još je to jedan u nizu bizarnih primjera toga kako su europska i američka „demokracija“ stvorile čudovište koje danas sije smrt diljem Europe i Bliskog istoka.

Prvi znakovi radikalnih pokreta na području Kosova pojavili su se netom nakon NATO-vih bombardiranja Srbije sa ciljem da se zaustavi tadašnji pokušaj invazije srpske vojske na Kosovo, na kojem su tada vladale velike tenzije između srpskog i albanskog stanovništva.

Godine 1999., NATO-va kampanja dovela je do uspostave samostalne islamističke države. U ulozi NATO-a, ponajprije su se našli Britanci, Nijemci te nezaobilazni svjetski policajci – Amerikanci.

Baza Bondsteel (Izvor: Wikipedia)

Nakon što su Srbi bili prisiljeni prepustiti Kosovo „Oslobodilačkoj vojsci Kosova“ (OVK), koja je u svojim redovima brojala i mnoge salafiste sa Bliskog istoka, SAD i Italija iskoristile su priliku da na ovom području, uz islamski režim, postave svoje vojne baze. Američka baza Bondsteel tako je postala najveći vojni objekt izvan SAD-a.

Međutim, islamska enklava tek je običan dom NATO-vih baza. Prema obavještajnim izvorima portala Sputnik, Kosovo je također dom najmanje pet trening kampova ISIS-a, a jedan se nalazi tek nekoliko kilometara od baze Bondsteel.

U tim kampovima, teroristi se obučavaju od strane bivših boraca OVK-a. Prisutnost fundamentalističkih ćelija na Balkanu jako je dobro poznata, ali posljednje vijesti govore da prijetnje postaju sve veće.

U kosovskim ISIS-ovim kampovima, džihadisti osim učenja arapskog jezika i čitanja Kur’ana, uče kako rukovati oružjem, te prakticiraju razne oblike vježbi gerilskog ratovanja.

Najveći od tih logora smješteni su u blizini mjesta Ferizaj, Djakovica i Dečani, dok su oni manji smješteni u Prizrenu i Peći. Njihovo postojanje ukazuje u najmanju ruku na to, da je NATO u potpunosti zakazao u pogledu sprječavanja širenja islamskog radikalizma, ili u najgorem slučaju, da između NATO-a i ISIS-a postoje itekave poveznice.

kos
Mjesta gradova u čijem se krugu nalaze ISIS-ovi kampovi te lokacija američke vojne baze Bondsteel

Najočitiji primjer je kamp u Ferizaju, gradu sa 100.000 stanovnika blizu granice s Makedonijom, koji se nalazi na samo nekoliko kilometara od već spomenute američke baze Bondsteel. Sagrađena tijekom rata 1999., u promjeru od 14 kilometara, ova baza danas je najveća i najskuplja američka vojna baza izgrađena izvan SAD-a, još od vremena Vijetnamskog rata. Procjenjuje se da je to baza sa oko 7000 vojnika i civilnih zaposlenika.

Udaljenost baze Bondsteel i grada Ferizaja je samo 7 kilometara zračne linije
Udaljenost baze Bondsteel i grada Ferizaja je samo 7 kilometara zračne linije

Ferizaj je tako postao ozloglašeno mjesto džihadizma. U kolovozu 2014., u najvećoj operaciji koju je ikad provela kosovska vlast, uhićeno je 11 od 40 terorista u Ferizaju. Zanimljivo, baš kao što su mnoge ključne figure ISIS-a u Iraku i Siriji „diplomci“ CIA-inih američkih centara, isto se događa i u okolici američke baze Bondsteel. Lavdrim Muhaxheri, zapovjednik zloglasne „Balkanske brigade“ ISIS-ovog „kalifata“, nekoć je radio u bazi Bondsteel. Blerim Hera, bombaš samoubojica koji se raznio u Bagdadu, također je radio u toj bazi.

SAD-ova strateška agenda za Kosovo je primarno vojne naravi, a Bondsteel je jedna od glavnih takozvanih operativnih baza. „Latice ljiljana“, kako ih je zvao Donald Rumsfeld, služe za vojne akcije na istoku i jugu. Vojna kontrola NATO-a i SAD-a nad Kosovom također služi drugim svrhama geostrateškog plana. Ova baza omogućuje veliku kontrolu SAD-a nad potencijalnim plinovodima u EU s Kaspijskog jezera i s Bliskog istoka, kao i kontrolu transportnih koridora koji povezuju EU s Crnim morem.

Ova baza također pruža zaštitu milijarderskoj trgovini heroinom, koji se u znakovito rekordnim proporcijama uzgaja u Afganistanu, ako je vjerovati UN-ovim stručnjacima za narkotike. Otkako je SAD „okupirao“ Kosovo, ta pokrajina i Abanija glave su tranzitne rute heroina u Europu. Prema godišnjem izvještaju američkog State Departmenta iz 2008., o međunarodnoj trgovini drogom, nekoliko glavnih ruta te trgovine prolaze preko Balkana. Kosovo se spominje kao glavna točka prijenosa heroina iz Turske i Afganistana u zapadnu Europu. Droga na taj način, čini se, putuje pod budnim okom Thacijeve vlade.

Još od vremena rata u Vijetnamu, kada je sklopila dogovor s plemenom Meo u Laosu, CIA je štitila trgovinu narkoticima na ključnim lokacijama s ciljem djelomičnog financiranja svojih tajnih operacija. Razmjer današnje međunarodne trgovine drogom je takav da su velike američke banke poput Citigroupa prijavljivane da izvlače značajni profit iz pranja novca od heroina.

U međuvremenu, u Djakovici, u blizini granice s Albanijom, nalazi se aerodrom koji je također sjedište talijanskih zračnih snaga na Kosovu. Međutim, dok su vojni avioni pomagali u „osamostaljenju“ Kosova, oni su danas nesposobni u rješavanju pitanja ISIS-ovih trening kampova u svojoj neposrednoj blizini.

NATO je također u značajnim brojkama prisutan u Peći i Prizrenu. Neke od njihovih snaga pokušavaju zaštititi UNESCO-vu svjetsku baštinu pravoslavnog manastira iz 14. stoljeća u Dečanima, od uvijek prijetećeg islamskog nasilja. U siječnju su tako zaustavljena četvorica muškaraca u čijem je automobilu pronađen Kalašnjikov i municija. Otkud su došli? Trojica od njih četvorice bili su redom iz Ferizaja, Prizrena i Djakovice – gradova gdje su i spomenuti ISIS-ovi kampovi.

Uhićenje četvorice muškaraca prilikom pokušaja napada na manastir u Dečanima (Izvor: novosti.rs)

Nedavno objavljene brojke kosovskog ministra unutarnjih poslova, Skendera Hysenia, daju uvid u to koliko se ova prijetnja podcjenjuje: najmanje 57 stranih boraca ubijeno je u borbi sa snagama sigurnosti, 40 ih je zaustavljeno prije nego su napustili zemlju, 102 su uhićena pod sumnjom za terorističke aktivnosti, a 17 drugih je pod istragom. Ukupno, ISIS-ov kontigent uključuje oko 300 Albanaca, zajedno s 38 žena i 27-ero djece.

Sve to u regiji od nekih dva milijuna ljudi, samo nekoliko stotina kilometara od granice s Italijom i Hrvatskom, zemljama kroz koje lako mogu ući u EU, te nastaviti put prema sjeveru Europe. Sve to zahvaljujući NATO-u i „demokraciji“ koja širi mir i sigurnost na području Kosova.

Prošlog mjeseca, petorica muškaraca osuđena su u Prištini zbog terorizma, a kazne su se kretale od 4 do 13 godina zatvora. Džihadisti su se zakleli na vjernost ISIS-u i pripremili video snimku za distribuciju kako bi demonstrirali prisutnost Islamske Države na Kosovu. U ožujku se na jednoj od pravoslavnih crkava pojavio i grafit: „ISIS dolazi.“

(Izvor: telegraf.rs)

Na suđenju članovima džihadističke ćelije u Brescii u prosincu prošle godine, njihov cilj je prikazan kao sasvim jednostavan: Slomiti Europu i uvesti šerijatski zakon na njene ruševine. Ako to učine, biti će jasno da je NATO-va kampanja djelovanja kao zračnih snaga Oslobodilačke vojske Kosova, bila važan dio u stvaranju uvjeta za takvu katastrofu. Jedino pitanje moglo bi biti je li geografska blizina NATO-a i ISIS-a samo slučajnost ili pak dokaz nečeg mnogo većeg i zlokobnijeg?

Autor: Ivica Mandekić

Povezani članci

Posljednje objavljeno