Filmske nagrade samo filmovima koji promiču „raznolikost“

alfred-hitchcock-5

Nagrade britanske filmske akademije ubuduće će biti dijeljene samo filmovima koji zadovolje kriterije „raznolikosti“, objavio je Britanski filmski institut.

Od 2019. godine pa nadalje, nominacije za najbolji britanski film, scenarista i producenta, morat će zadovoljiti “standarde raznolikosti“, koje je BFI uveo prije dvije godine sa ciljem veće zastupljenosti manjina u britanskim filmovima.

Nominirani će morati dokazati da su pomogli „raznolikost“ u dvije od slijedeće četiri kategorije: likovi i tematika; glumačka ekipa i uloge; obrazovanje i napredak u karijeri; te pristup i privlačnost manjinskoj publici. Drugim riječima, kriterije će zadovoljiti oni filmovi čija radnja se vrti oko manjinskih tematika, čiji glumci su pripadnici nacionalnih ili društvenih manjina, čija radnja je privlačna manjinama, i koliko pripadnika manjina je angažirano na poslovima produkcije. S tim da svaki film mora zadovoljiti barem dvije od te četiri kategorije.

To znači da filmovi poput primjerice James Bond hita Skyfall, koji je osvojio dvije britanske filmske nagrade 2012. godine, te koji je istovremeno osvojio dva Oscara i dva Grammya, najvjerojatnije ne bi mogao biti nominiran zbog nezadovoljavanja navedenih kriterija.

Što bi Alfred Hitchcock rekao na to?

Izvor: Breitbart