Otkriven možebitan lijek za ublažavanje simptoma autizma

Objavljeno:

Foto: Veri Sanovri / Global Look Press

Lijek otkriven još prije 100 godina mogao bi biti ključan u borbi protiv simptoma autizma. Istraživač dr. Robert Naviaux sa medicinskog fakulteta u San Diegu, dao je lijek suramin, otkriven još 1916. godine, desetorici dječaka koji boluju od autizma, u dobi između 5 i 14 godina, te primjetio značajne rezultate oporavka.

Petero ispitanika primilo je suramin, dok je ostatak dobio placebo. U skupini se nalazilo i četvero djece koja uopće ne pričaju, dva šestogodišnjaka i dva četrnaestogodišnjaka.

Dvoje neverbalne djece koja su primila suramin izrekla su prve rečenice u svom životu nakon tjedan dana od početka terapije. Isto se nije dogodilo s djecom koja su primila placebo.

Procjenjuje se da jedno od 68 djece biva pogođeno autizmom, dok je učestalost oboljenja kod dječaka četverostruko veća nego kod djevojčica. Uzrok autizma, međutim, nije sasvim poznat.

Istraživanja su pokazala da stanice očvrsnu svoje membrane kao odgovor na napad virusa ili toksina. Međutim, u nekim slučajevima, stanice se ne vrate u normalu, već ostanu u toj fazi. To se najčešće događa u ranom djetinjstvu, kad obično biva dijagnosticiran autizam.

Dr. Naviaux vjeruje da suramin može osloboditi blokirane stanice inhibirajući signal koji ispuštaju kad su suočene s opasnošću, što im može pomoći da se vrate u normalno stanje.

Jedan od roditelja, čiji sin nije gotovo desetak godina prozborio niti jednu rečenicu, rekao je: „Unutar sat vremena od primanja infuzije, počeo je uzbudljivije gledati stvari oko sebe, gledati ljude u oči. Nakon nekoliko dana počeo je iskazivati interes za igrom sa starijim bratom. Počeo je češće tražiti tatu.

Suramin je prvotno razvijen kao lijek za bolest spavanja, parazitsku bolest koju šire ce-ce muhe u subsaharskoj Africi.

Povezani članci

Posljednje objavljeno