Planirane da se održi u Tokiju, Olimpijske igre i paraolimpijske igre 2020. dolaze vrlo brzo, a Japanci nisu gubili vrijeme. U skladu s mnogim svojim naprednim razmišljanjima, Japanci imaju futurističku, ekološki prihvatljivu tehniku za jedan od najvažnijih aspekata igara – medalje.

Projekt medalja iz Tokija 2020. pokrenut je jer će ovaj put medalje za natjecatelje biti izrađene od materijala koji se obično ne bi mogao povezati s medaljama. Japan je odlučio medalje u potpunosti napraviti iz starih elektroničkih uređaja. Do sada su koristili 78.985 tona elektroničkog otpada, a to uključuje više od 6 milijuna mobilnih telefona.

Ovi uređaji zapravo imaju sve što je Japanu potrebno za proizvodnju medalja. Iako se pitamo mogu li i od tog starog materijala napraviti i ukrasne plakete? Može li se otpadna plastika toliko rastezati?

Od silnih tisuća tona recikliranog otpada uspjeli su iz izdvojiti samo oko 31 kilogram zlata, 3500 kilograma srebra i 2177 kilograma bronce. U razdoblju od dvije godine izvučeni su metali za proizvodnju oko 5000 medalja.

U partnerstvu s japanskim mobilnim operatorom NTT Docomo, Projekt medalja iz Tokija 2020. najavio je svoju kampanju prikupljanja starih telefona u veljači 2017. Od Japanaca se tražilo da doniraju bilo koji stari telefon kojeg su imali.

Proizvodnja je započela u travnju 2017. godine, a završila je prije nekoliko mjeseci. Uređaji su razvrstani i sustavno demontirani radi ekstrakcije. Zatim su dijelovi topljeni i rafinirani dok nisu postali metali koji se mogu koristiti. Ove metode ekstrakcije prvi put su korištene na igrama 2010. godine koje su održane u Vancouveru.

Medalje su također dizajnirane na način da predstavljaju kulturu Japana. Na medaljama je utisnuta razni japanski motivi, a olimpijske boje su utkane u vrpcu pomoću starih vlakana od poliestera. Da bi Olimpijskim igrama dali japanski dah, umjetnici stvaraju anime-verzije znakova svake države sudionice.