Njemački istraživači već desetljećima skupljaju kukce u industrijskom području Ruhr. Njihova analiza, koju su potvrdili brojni drugi znanstvenici, govori da je na djelu možda najveći pomor životinjskih vrsta još od doba nestanka dinosaura. Oko 40 posto prisutnih vrsta kukaca prijeti izumiranje.

Ukupna biomasa u tom području Njemačke u posljednjih se trideset godina smanjila za 76 posto.

Od 1982. godine naše zamke kojima lovimo kukce standardizirane su i kontrolirane, sve iste veličine i od istih materijala, te se postavljaju na iste 63 lokacije koje su ostale nepromijenjene“, kaže Martin Sorg, predsjednik Amaterskog entomološkog društva u Krefeldu.

Oglas:

Primjera radi, prosječan ulov u jednoj zamki 1994. godine iznosio je 1.400 grama biomase, dok današnji ulov iznosi samo 300 grama. Prema njegovim riječima, pad je posebno zabilježen od 2011. godine na ovamo.

Istovremeno, u susjednoj Nizozemskoj zabilježen je znatan pad populacije ptica, za što se kao glavni krivac smatra smanjenje izvora hrane, odnosno kukaca.

Hans de Kroon, nizozemski profesor ekologije smatra da je glavni krivac utjecaj čovjeka, posebno utjecaj poljoprivrede u zapadnoj Europi.

Bojim se da se bližimo točki bez povratka, gdje ćemo biti suočeni s nepovratnim nestankom biološke raznolikosti.

Apokaliptična predviđanja iznose i znanstvenici s australskih sveučilišta Sydney i Queensland koji na temelju svojeg istraživanja i analize podataka entomološke faune diljem svijeta, tvrde da planetu slijedi najveći pomor životinjskih vrsta „još od vremena nestanka dinosaura“.

Prema njihovim riječima, 40 posto vrsta kukaca moglo bi nestati u narednih nekoliko desetljeća, ponajviše zbog raširene upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva, te urbanizacije i zagađenja, kao i prisutnosti invazivnih vrsta u novim staništima.

Autor: Ivica Mandekić