Saudijska Arabija pokrenula vlastiti nuklearni program

Foto: Wikimedia

Nakon što je početkom godine otkriveno da je američko ministarstvo energetike odobrilo američkim tvrtkama angažman i asistiranje Saudijskoj Arabiji u razvoju svojeg nuklearnog programa, dio američkih senatora pokušao je sastaviti zakonski prijedlog koji bi blokirao američko financiranje transferiranja američke nuklearne tehnologije u tu bliskoistočnu zemlju.

Saudijska Arabija želi ostvariti sposobnost proizvodnje i obogaćivanja urana za svoj mirnodopski nuklearni program, najavio je saudijski ministar energije princ Abdulaziz bin Salman.

Objasnio je da njegova zemlja želi ostvariti čitav proizvodni krug, od proizvodnje urana do sposobnosti obogaćivanja istog, a s radom će započeti na dva nuklearna reaktora. Za taj posao zainteresirane su američke, kineske, ruske, južnokorejske i francuske tvrtke.

Američki ministar energetike Rick Perry natuknuo je da Washington želi pomoći Saudijcima u nuklearnim ambicijama, jer alternativa bi bila da posao dobiju ruske ili kineske tvrtke.

Prema američkim standardima o transferu nuklearne tehnologije usvojenima 1954. godine, zemlje kojima SAD pomažu u razvoju nuklearnog programa moraju prihvatiti takozvani „zlatni standard“ regulative, koja bi navodno trebala spriječiti razvoj nuklearnog oružja te primjenu nuklearne tehnologije isključivo u mirnodopske svrhe, zajedno s nadzorom tijela Ujedinjenih Naroda.

Saudijska Arabija do sada je odbijala primjeniti taj „zlatni standard“, što je do sada bila glavna prepreka u pregovorima o suradnji. Nedavno je američki državni tajnik Mike Pompeo poručio da Washington neće dopustiti Saudijskoj Arabiji da razvije nuklearno oružje, jer bi to narušilo sigurnost kako SAD-a, tako i Izraela.