Talibani tvrde da bin Laden nije organizirao teroristički napad na WTC u New Yorku

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je kako nema dokaza da je Osama bin Laden umiješan u terorističke napade 11. rujna 2001. godine. Uloga Bin Ladena kao zavjerenika napada učinila ga je najtraženijim bjeguncem na svijetu sve dok ga 2011. godine nisu ubili američki specijalci.

Zabihullah Mujahid to je izjavio nakon što su se talibani obvezali da neće dopustiti da se Afganistan ponovno koristi kao baza za Al-Qaidu.

Kad je Osama bin Laden postao problem za Amerikance, bio je u Afganistanu. Iako nije bilo dokaza da je umiješanu napad 11. rujna“, Mujahid je rekao za NBC News u intervjuu emitiranom u srijedu. „Sad smo dali obećanje da se afganistansko tlo neće koristiti protiv nikoga.

Kad su posljednji put bili na vlasti, talibani su osigurali utočište u Afganistanu za bin Ladena, koji se osamdesetih godina borio s mudžahedinima protiv Sovjetskog Saveza dok je gradio terorističku mrežu Al-Qaedu. Nakon napada 2001. godine na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, predsjednik George W. Bush zatražio je od talibana da mu ga predaju i unište kampove za obuku terorista. Kada su talibani odbili, islamistički režim srušili su afganistanski sjeverni savez i zračni napadi pod vodstvom SAD-a.