Jeftine zrakoplovne karte stvar su prošlosti, tvrdi multinacionalna turistička tvrtka TUI Group.

U intervjuu za njemački list Bild am Sonntag, izvršni direktor tvrtke Sebastian Ebel rekao je da su visoke cijene goriva, zajedno s potražnjom koja nadmašuje ponudu, učinile putovanja na odmor skupljima, posebno na dugim putovanjima.

“U 2023. godini neće biti jeftinih ponuda u zadnji čas kao što je nekad bilo. Naprotiv: malo prije polaska, cijene će biti više, a ne niže, jer hotelijeri i zračni prijevoznici znaju da još uvijek postoji mnogo rezervacija u kratkom roku. Spontana cjenkanja bit će apsolutni izuzetak. Rana rezervacija daje izbor i dobre cijene,” objasnio je Ebel.

Jeftini letovi za manje od 50 eura više neće postojati, dodao je.

Prema podacima objavljenim u ožujku u Ujedinjenom Kraljevstvu, iznos potrošen na odmor i putovanja avionom porastao je 19% odnosno 34% u odnosu na godinu prije.

Prošlog ljeta cijena mlaznog goriva skočila je na više od 175 dolara po barelu usred šire energetske krize izazvane zapadnim sankcijama protiv Rusije, glavnog dobavljača energije. Troškovi mlaznog goriva od tada su se smanjili u skladu s cijenama sirove nafte, ali su i dalje iznad dugoročnog prosjeka.

Zračni promet ove će godine porasti na razinu prije pandemije na većini ruta, objavila je u veljači Agencija Ujedinjenih naroda za zrakoplovstvo, budući da je većina ograničenja putovanja povezanih s pandemijom Covida-19 uklonjena na globalnoj razini.

Sa sjedištem u Hannoveru, TUI Grupa, jedna je od najvećih turističkih kompanija na svijetu, zapošljava 60.000 ljudi i nudi putovanja na 180 odredišta.