Tepco, operater elektrane Fukushima Daiichi, koja je 2011. doživjela najgoru nuklearnu katastrofu od Černobila, navodno nema drugog izbora nego da ogromnu količinu radioaktivnog otpada baci u more, jer trenutno nema tehnologiju za obradu onečišćene vode te navodno nema odgovarajućeg prostora kako bi ga skladištio, rekao je u utorak japanski ministar zaštite okoliša Yoshiaki Harada.

Nemamo drugog načina nego pustiti ga [u more] i razrijediti ga“, rekao je Harada na brifingu za novinare, a prenosi Sputnik.

Više od milijun tona otpadnih voda trenutno se skladišti u spremnicima na lokalitetu Fukushime, ali navodno je pogonu nestalo dostupnog prostora i očekuje se da će iscrpiti svoj kapacitet do ljeta 2022. godine.

Japan trenutno nema tehnologiju čišćenja otpadnih voda od tritija, radioaktivnog izotopa vodika kojeg da obalne nuklearne elektrane ionako uobičajeno ispuštaju u more. Međutim, japanska tvrtka Tepco priznala je da voda u Fukushimi sadrži i druga onečišćenja, osim tritija.

Dok japanska vlada još nije raspravljala o tom pitanju nakon što je dobila izvještaj od stručne skupine, Harada vjeruje da se otpadne vode trebaju razrjeđivati u Tihom oceanu te da vlasti trebaju obavijestiti javnost, u Japanu i inozemstvu, o sigurnosti odredbe i znanstvenom utemeljenju takve odluke.

Prema japanskim medijima, lokalni stanovnici duboko su zabrinuti zbog potencijalne štete koju ovaj potez može nanijeti, posebno industriji ribolova, što je od presudnog značaja za Japan.

Uništenje lokalnog ekosustava djelovat biti će udar i na globalnoj razini, premda se takvi učinci skrivaju od javnosti, kao i obično.