SAD će Izraelu dati desetke tisuća topničkih granata od 155 mm koje su izvorno bile rezervirane za Ukrajinu, izvijestio je Axios u četvrtak. Izraelska vojska je navodno rekla Pentagonu da su joj granate potrebne za pripremu za kopnenu invaziju na Gazu.

SAD drži zalihe streljiva u objektu u Izraelu, kojemu imaju pristup samo američke snage. Ranije ove godine, SAD su počele uzimati granate iz ovog pogona i još jedne zalihe u Južnoj Koreji kako bi zadovoljile ogromnu potražnju Ukrajine za streljivom.

Izraelski dužnosnici rekli su novinskoj stranici da će SAD sada napuniti ovu zalihu streljivom iz vlastitih zaliha koje je bilo namijenjeno Ukrajini, na izravan zahtjev izraelske vlade. Dužnosnici su rekli da će granate stići u Izrael sljedećih tjedana.

Izvješće dolazi dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael. Nakon što se Biden sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu, ovaj je rekao da mu je američki predsjednik obećao “veliki paket vojne pomoći bez presedana”.

Sličan potez najavila je i Njemačka, čija vlada želi dati prioritet isporukama oružja Izraelu usred njegova sukoba s Hamasom, izvijestila je u srijedu novinska agencija DPA pozivajući se na izvore.

Prema neimenovanim vladinim dužnosnicima s kojima je razgovarao list, “komercijalni zahtjevi tvrtki za izvoz oružja bit će obrađeni i odobreni s prioritetom s obzirom na trenutnu situaciju” na Bliskom istoku. Međutim, agencija nije pružila dodatne pojedinosti o novoj politici.

Izvješće dolazi nakon što je kancelar Olaf Scholz izrazio podršku Izraelu u njegovom sukobu s Hamasom, rekavši da “postoji samo jedno mjesto za Njemačku – to mjesto je na strani Izraela”.

U skladu s tim pristupom, ministar obrane Boris Pistorius rekao je prošli tjedan da je Berlin vratio dvije borbene bespilotne letjelice Heron koje je iznajmila njemačka vojska natrag u Izrael, dodajući da su sada u tijeku razgovori o opskrbi njemačkog streljiva za izraelske ratne brodove.

Izrael je također zatražio od Njemačke da mu osigura zaštitne prsluke, dok je Berlin najavio da će pružiti medicinsku pomoć pripadnicima izraelske vojske i ispitati druge zahtjeve za pomoć. Na kraju, Scholz je obećao da će vlasti njegove zemlje “izdati zabranu aktivnosti Hamasa u Njemačkoj”.

Autor: Ivica Mandekić