Rijad će se suočiti s Teheranom „svim snagama i odlučnošću“, ako je potrebno, upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova nakon što je prijestolonasljednik primio poziv iz Washingtona u kojem su strane raspravljale o načinima osiguranja regionalne „sigurnosti“.

Teheran nastoji destabilizirati cijelu regiju, izjavio je državni ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, demonizirajući Iran i pozivajući međunarodnu zajednicu da intervenira i zaustavi Iran dok ne bude prekasno, prenosi RT.

Tvrdeći da Rijad ne želi ništa osim mira, ministar je najavio da je Kraljevstvo spremno odgovoriti punom snagom protiv svog suparnika ako „druga strana odabere rat.

U subotu je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman održao je telefonski razgovor s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, u kojem su strane razmotrile razvoj događaja u regiji i zajedničke „napore za povećanje sigurnosti i stabilnosti“.

Kralj Salman u međuvremenu je na hitnom sastanku u Meki 30. svibnja kako pozvao arapske vođe kako bi razgovarali o nedavnim napadima na naftne tankere, za što je krivnja bez praktički ikakvih dokaza svaljena na Iran.

Iran nazvao napade na tankere S. Arabije, Norveške i UAE-a „izraelskom vragolijom“

Četiri komercijalna broda oštećena su prošle nedjelje na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok su nekoliko dana kasnije naftne instalacije u Saudijskoj Arabiji navodno bile napadnute bespilotnim letjelicama.

SAD su iskoristile incident kao prikladan izgovor za raspoređivanje ratnih brodova i strateških bombardera u regiji, navodeći te incidente kao „izravne prijetnje američkim interesima“.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napade, tvrdeći da su ga izveli „radikalni pojedinci“ koji zemlju pokušavaju uvući u rat s SAD-om i njegovim saveznicima u Perzijskom zaljevu.

SAD će rasporediti 4 bombardera B-52 na Bliskom istoku zbog iranskog „tajnog plana za napad“