Šef NATO-a: „Bojim se da bi zbog Ukrajine moglo doći do pravog rata NATO-a i Rusije“

Foto: Sean Gallup

Zbog Ukrajine bi mogao izbiti pravi “veliki rat” između Rusije i Zapada, upozorio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Komentirajući stanje stvari deset mjeseci otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ovo “sudbonosno vrijeme za Europu” i da bi stvari mogle “poći užasno krivo” i preliti se u izravan sukob između Rusije i NATO saveza.

Govoreći za norvešku javnu radioteleviziju NRK, Stoltenberg je rekao: “Bojim se da će rat u Ukrajini izmaknuti kontroli i proširiti se u veliki rat između NATO-a i Rusije.”

Bivši norveški premijer rekao je kako je “uvjeren” da bi se takva mogućnost mogla izbjeći, ističući gomilanje NATO snaga u srednjoj Europi.

Iako Ukrajina nije članica saveza i stoga joj nije zajamčena zaštita, Stoltenberg je nastavio: “Vladimir Putin zna da to je jedan za sve, i svi za jednog. Najvažnija zadaća NATO-a je spriječiti rat punih razmjera u Europi i to je nešto na čemu radimo svaki dan.”

O mogućim pregovorima za mir, Stoltenberg je rekao: “U jednom trenutku pregovori postaju beskorisni. Putin je odlučio upotrijebiti silu i moć. Ono što pomaže je vojna podrška Ukrajini. Samo jaka Ukrajina vodi do mira.”

Do danas je sukob ostao na razini proxy rata između Zapada i Rusije, pri čemu Europska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države daju milijarde Ukrajini u obliku oružja, vojne opreme, vozila i novca.

Amerikanci i Britanci također su poduzeli obuku ukrajinskih vojnika kako bi ih educirali kako koristiti napredno oružje koje se isporučuje Kijevu.