Eksplozija je u ponedjeljak ujutro potresla popularno rumunjsko turističko odmaralište, a lokalni izvještaji navode kako se vjeruje da je detonirala morska mina.

Lokalni mediji opisali su da se eksplozija dogodila oko 9 sati ujutro, samo nekoliko desetaka metara od najbližeg hotela u Costineștiju u Rumunjskoj. Odmaralište je najprometnije na rumunjskoj obali Crnog mora, kaže ProTV, koji je intervjuirao mještanina koji je rekao da je eksplozija bacila kamenje visoko u zrak, i izvijestio da je eksplozija bila dovoljno glasna da je nekima izazvala bol u ušima.

Međutim, nije bilo hospitalizacija, pogotovo s obzirom na to koliko je Costinești prometno ljetovalište u ovo doba godine.

Rumunjski novinski izvještaji kažu da je trenutna pretpostavka da je eksploziju izazvala ruska pomorska mina koja se odvojila od planirane pozicije u Crnom moru kao dio ruske blokade Ukrajine. Slobodna da pluta, mina se doplutala do obele sve dok nije udarila u stijenu u Costinești i eksplodirala.

Zapovjedništvo rumunjskih pomorskih snaga priopćilo je u ponedjeljak navečer da su pretražili obalu i da nisu pronašli više mina.